Što je uključeno u proizvodnju trombocita?

Prisutnost faktora rasta pod nazivom trombopoietin (TPO), općenito je potrebna prije nego što se trombocitna produkcija može pojaviti. TPO-ovi se uglavnom sastoje od jetre i bubrega kada su razina trombocita u krvi niska. Ovo zauzvrat potiče koštanu srž kako bi proizveli megakariocite koji su odgovorni za proizvodnju trombocita. Trombociti se tehnički tada otpuštaju kada megakariociti prolaze kroz fragmentaciju.

Trombociti, obično poznati kao trombociti, važni su sastojci krvi koji su uglavnom potrebni za kontrolu krvarenja. Oni su sitne stanice koje ne sadrže niti jezgru niti imaju određen oblik. Svaka trombocita ima životni vijek od oko 12 dana u krvotoku od vremena kada su pušteni iz megakariocita.

Trombociti sadrže mnogo granula koje se obično koriste tijekom stvaranja ugruška. Kada se ozljede javljaju u krvnim žilama, trombociti se često pridržavaju ozlijeđenog mjesta i okupljaju se kako bi oblikovali ono što je općenito poznato kao čep trombocita. Zatim se odvijaju drugi važni procesi, poput koagulacijske kaskade, koji tehnički vode do stabilnog ugrušaka krvi.

Problemi se obično pojavljuju kada postoje abnormalne razine trombocita u krvi. Nizak broj trombocita ili trombocitopenija nastaje kada postoje poremećaji proizvodnje trombocita kao što se vidi u nekim virusnim infekcijama i nakon izlaganja kemikalijama i zračenju. Proizvodnja trombocita također može biti pogođena nedostatkom vitamina B12, nedostatkom folata i bolesti koje utječu na koštanu srž. Drugi čimbenik koji često uzrokuje trombocitopeniju je povećanje razaranja trombocita. Ovo uništavanje može se pojaviti nakon izlaganja zmijskom otrovu, u prisutnosti sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS), diseminiranog lupus eritematosusa ili nakon reakcije na transfuziju krvi.

Nekoliko naslijeđenih genetskih bolesti koje mogu uzrokovati neprimjereno djelovanje trombocita su hemofilija A i B, te von Willebrandova bolest. Zloćudni faktori trombocita često su nedostajali ili imaju vrlo nisku razinu u krvi od rođenja. Pojedinci s hemofilijom i von Willebrand bolest općenito imaju veće sklonosti krvarenju od rezova i od ekstrakcije zuba. Neki svibanj čak i pate od unutarnje krvarenje. Liječenje trombocita u obliku transfuzije trombocita se ponekad preporučuje kod nekih hemofilika.

Trombocitoza, ili visoki broj trombocita, vidljivo je u povećanoj proizvodnji trombocita koji se javlja u mnogim uvjetima. Primjeri uključuju polycythemia vera, kroničnu mijelogenu leukemiju, esencijalnu trombocitozu, cirozu jetre i upalne bolesti crijeva. Visoki broj trombocita često ne može pokazivati ​​znakove i simptome, ali ponekad može potaknuti trombozu ili stvaranje ugruška unutar krvnih žila.

Povećana opasnost od krvarenja može se pojaviti uz uporabu lijekova. Neki lijekovi na recept i lijekovi bez recepta koji mogu utjecati na funkciju trombocita su aspirin, nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIDS), antibiotici, diuretici, antihistaminici i antikoagulansi. Lijekovi koji utječu na proizvodnju trombocita uključuju kloramfenikol i mnoge lijekove koji se koriste u liječenju raka.