Što je trauma mjehura?

Trauma mokraćnog mjehura ozbiljna je ozljeda mokraćnog mjehura. Osoba može pretrpjeti traumu u mjehuru zbog nesreće, nakon fizičkog napada, tijekom poroda ili čak tijekom nekih vrsta operacije. Obično je važno tražiti hitnu liječničku pomoć zbog traume mjehura, jer u nekim slučajevima može biti smrtonosna. Metode liječenja i lakoća oporavka tipično ovise o uzroku i opsegu traume.

Nesreće motornih vozila su čest uzrok traume mokraćnog mjehura. Ozljedu može prouzročiti sigurnosni pojas ili utjecaj s drugim dijelovima automobila. Pojedinac, međutim, također može pretrpjeti ovu vrstu ozljede nakon pada s značajne visine ili trpi udarac ili udara do područja zdjelice. Osoba također može pretrpjeti traumu zbog uboda ili uboda pištolja u području zdjelice. U nekim slučajevima, žena može pretrpjeti ovu vrstu ozljede zbog pritiska glave djeteta tijekom vrlo dugog i teškog rada, ili kirurški alati mogu ozlijediti mjehur tijekom operacije zdjelice.

Mjehura je veća vjerojatnost da će pretrpjeti traumatsku ozljedu kada je puna, a ne prazna ili gotovo. Na primjer, ako je osoba u automobilskoj nesreći tijekom nošenja sigurnosnog pojasa, sigurnosni pojas može primjenjivati ​​silu na području zdjelice. Ako pojedinac u to doba ima puni mjehur, vjerojatnije je da će podnijeti ozljedu mokraćnog mjehura nego što bi bio ako je ispraznio mjehur prije ulaska u auto. Osim punog mjehura, dob može utjecati na ranjivost na traumu mjehura. Djeca imaju veću vjerojatnost da pate od ozljede mokraćnog mjehura zbog tupog sile jer im kosti zdjelice nisu završile u razvoju i pružaju manje zaštite za mjehur.

Simptomi traume mokraćnog mjehura uključuju bolove, osobito ispod pupka i krv u urinu. U nekim slučajevima se u mokraćnom mjehuru razvija velika rupa, a mokraćom osobe utječe u trbuh. Kada se to dogodi, ne može urinirati, što je još jedan simptom. Osim toga, simptomi mogu uključivati ​​lakše od normalnog protoka urina, bol prilikom uriniranja i bol u leđima.

Liječenje traume mjehura tipično ovisi o vrsti ozljede i njegovoj mjeri. U mnogim slučajevima, ove ozljede zahtijevaju kirurško liječenje. Ponekad, međutim, liječnici stavljaju kateter na mjesto kako bi isušili urin ili dopuste da grčevi prolaze dok mjehur sam zaliječi.