Što je srčani edem?

Kardijalni edem je nakupljanje tekućine u intersticijalnim tkivima i šupljinama tijela kao rezultat kongestivnog zatajenja srca. Simptomi edema su umor ili slabost, nepravilni otkucaji srca, otežano disanje i debljanje, uzrokovano zadržavanjem tekućine. Ovi simptomi mogu biti znak drugih stanja, ali i dalje zahtijevaju hitan posjet liječniku kada se pojave.

Područje tijela koje je zahvaćeno srčanim edemom ovisi o tome na kojem području srca utječe zatajenje srca. Kad se neuspjeh pojavljuje u donjoj lijevoj komori srca ili lijevoj komori, krv ne izlazi iz tijela tako brzo kao što se vraća u pluća. Krv se zatim nakuplja u krvnim žilama pluća. Ponekad tekućina iz krvi izlazi u prostor za disanje pluća, uzrokujući potencijalno životno prijeteće stanje poznato kao plućni edem.

Kada se neuspjeh pojavljuje u donjoj desnoj komori srca, desnoj komori, krv nije ispumpana do pluća jednako brzo kao što je natopljena natrag u tijelo kroz vene. Krv se nakupi na desnoj strani srca i vene, prisiljavajući tekućinu u tkiva. Kardijalni edem u ovom slučaju karakterizira oticanje u nogama, stopalima i abdomenu.

Kardijalni edem je simptom, a ne bolest, pa je identifikacija uzroka edema presudna u određivanju tijeka liječenja. Traženje hitne medicinske pomoći važan je korak ka osiguranju pozitivne prognoze. To je osobito važno kada se pojavljuje plućni edem, jer brzu medicinsku njegu može biti razlika između oporavka i iznenadne smrti.

Izvršeni su različiti testovi za određivanje uzroka i ozbiljnosti zatajenja srca uzrokujući edem. Pacijent bi mogao proći fizikalni pregled, elektrokardiogram (EKG) kako bi provjerio srčani ritam, rendgensku prsa, kateterizaciju srca radi otkrivanja abnormalnosti u srčanim krvnim žilama i ekokardiografskih testova radi otkrivanja abnormalnosti u srčanih ventila, koronarnih arterija i zidova srca. Bolesnikova medicinska povijest također je pregledana.

Liječenje za blage ili umjerene slučajeve zatajivanja srca uključuje promjenu u prehrani, pokretanje režima vježbanja i uzimanje lijekova kao što su diuretici, digitalni lijekovi, vazodilatatori, beta-blokatori, inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE), blokatori angiotenzin II receptora i blokatori kalcijevih kanala , Kirurgija je ponekad potrebna za popravak oštećenih srčanih ventila ili zidova. Ozbiljni ili “krajnji stupanj” zatajenja srca ne može se liječiti lijekovima jer je srčani mišić previše oštećen. Jedina je mogućnost transplantacija srca.

Jedino rješenje za srčani edem je sprječavanje stanja koja ga uzrokuju. Osobe s visokim krvnim tlakom ili visoki kolesterol trebaju blisko surađivati ​​s liječnikom kako bi smanjili rizik od srčanih bolesti ili zatajenja srca. Prilagođavanje načina života koji uključuje dnevnu vježbu, jelo zdrave prehrane i održavanje zdrave tjelesne težine, također ide dug put prema sprečavanju stanja koja uzrokuju kardijalni edem.