Što je koronarni vazospazam?

Koronarni vazospazam je kontrakcija glatkih mišića u krvnim žilama koje opskrbljuju kisikom krvi u srce. Kada se te plovila ugovore, srce ne dobiva dovoljno kisika, a pacijent može osjetiti bol u prsima i nelagodu. Ovo stanje može dovesti pacijentice na rizik od ozbiljnih srčanih poremećaja, uključujući infarkt miokarda, gdje su dijelovi mišića privremeno lišeni kisika i oštećeni su ili počinju umrijeti. U nekim slučajevima tretmani mogu uključivati ​​lijekove i kirurške zahvate, iako farmaceutsko liječenje ima tendenciju da bude uspješnije.

U bolesnika s koronarnim vazospazamom, koronarna cirkulacija koja opskrbljuje svježu krv na srce doživljava grčeve. One mogu biti povezane s vježbanjem ili drugim aktivnostima, ili mogu biti slučajne prirode. Pacijenti mogu prijaviti šiljke boli i nelagode, au nekim slučajevima misle da imaju srčani udar zbog bolova u prsima. Medicinska evaluacija za slučajeve sumnje na koronarni vazospazam može uključivati ​​elektrokardiografski test uz snimanje srca radi procjene cirkulacije i protoka krvi.

Neki od problema povezanih s koronarnim vazospazmom uključuju: oblik angine nazvan Prinzmetalove angine, srčane aritmije i infarkt miokarda. Pacijenti imaju tendenciju da budu stariji kada razviju koronarnu vazospazam i mogu imati povijest problema cirkulacije. Žene, osobito one azijskog podrijetla, više su u opasnosti od muškaraca. Ovo stanje može biti ozbiljno i važno je primiti tretman za to.

Medicinske hitne situacije mogu zahtijevati upotrebu nitrata kako bi potaknule opuštanje krvi i omogućilo pacijentu da dobije dovoljno krvi. Dugotrajno liječenje koronarnog vazospazma može uključivati ​​mješavinu nitrata i beta blokera koji zadržavaju glatke mišiće opuštenima. Bolesnici s odvojenim kardiovaskularnim problemima, kao što su blokade u koronarnim arterijama, možda će trebati kirurgija za liječenje onih, ali kirurški tretmani samostalnih slučajeva koronarnog vazospazma obično nisu uspješni.

Ljudi koji počnu razvijati bol u prsima trebaju dobiti medicinsku procjenu, jer to može biti znak temeljnog problema. Pomaže zapamtiti kada se bol pojavi i rangirati ga ozbiljno. Intenzivna bol koja zrači ukočenost i trnci, gubitak ravnoteže ili zbunjenost je uzrok neposrednog liječenja. Kardiolog može procijeniti pacijenta, osigurati kratkoročnu skrb i odrediti kako nastaviti s upravljanjem problemom u budućnosti kako bi se smanjili incidenti i zaštitili zdravlje pacijenta. Koronarni vazospazam može postati životni problem, ali može biti kontroliran lijekovima i nekim promjenama načina života.