Što je hemodijaliza?

Hemodializa je medicinski tretman u kojem se krv uklanja iz tijela i prolazi kroz filter kako bi se uklonili otpadni proizvodi prije vraćanja u tijelo. Ovaj tretman se obično koristi za liječenje ljudi koji se suočavaju s zatajenjem bubrega, jer obično bubrezi obavljaju ovu funkciju. Ovisno o pacijentu i situaciji, hemodijaliza se može izvesti na hitnoj ili dugotrajnoj osnovi, au slučaju nekih dugotrajnih pacijenata moguće je primiti hemodijalizu kod kuće.

Postupak hemodijalize uključuje nekoliko koraka. Prvo, igla se umetne u pacijenta. Zatim, njegova krv teče u dijalizator, medicinski uređaj koji je također poznat kao umjetni bubreg. Na putu u dijalizator, krvi razrjeđivača se dodaje u krv kako bi se osiguralo da ne ugrušak.

Kad se krv nalazi unutar dijalizatora, prolazi kroz asortiman cijevi napravljenih od polupropusnog materijala. Cijevi su okružene spremnikom punjenim tekućinom poznatom kao dijalizat. Dijalizat je posebno formuliran samo za pacijenta. Dok krv prolazi kroz epruvetu u umjetnom bubrezima, metabolički otpadni proizvodi i ostale nečistoće se izvode putem umjetne membrane pomoću dijalizata. Tekućina za otpad iz kanistera ili se odlaže ili čisti i reciklira, dok se čisti krv vraća u tijelo kroz drugu iglu.

U hitnoj hemodijalizi, cilj je da se pacijent stabilizira što je brže moguće, a igle se obično umetnu u najprikladnije web stranice. Za dugotrajno liječenje hemodijalizom, kirurzi mogu napraviti presađenu arterijsku venu, što povećava volumen dijalize ili može umetnuti umjetni graft. Pristupna točka također može biti pričvršćena na stranicu kako bi se lakše kuka pacijenta do stroja za hemodijalizu.

Pacijenti mogu biti propisani nekoliko sjednica hemodijalize tjedno kako bi nadoknadili njihovo bubrežno djelovanje, bilo kao dugoročni pristup liječenju, bilo kao zadržavanje sve dok ne postane dostupan prikladan bubreg za transplantaciju. Hemodializa se također može koristiti za liječenje bolesnika koji imaju zatajenje bubrega kao medicinsku komplikaciju.

Hemodializa ima niz nuspojava koje treba raspravljati s liječnikom ili medicinskim tehničarom. Budući da hemodijaliza često uključuje uklanjanje otpadnih voda, budući da osobe s pomanjkanjem bubrega manje, to može ponekad uzrokovati privremene zdravstvene učinke za ljude, kao što su sniženi krvni tlak, umor i glavobolje.