Što je dislokacija klavikula?

Dislokacija klavikula je dislokacija kosti kosti, češće poznata kao koštana kost. Dislokacija se može pojaviti na više načina, a mnogi uključuju neku vrstu utjecaja. Simptomi poremećaja uključuju različite stupnjeve boli i nemogućnost pomicanja vrata i / ili ruke. Liječenje ovisi o ozbiljnosti poremećaja, prijelom kosti uz kidanje mišića može se dogoditi u trenutku dislokacije. X-zrake i fizički pregled su potrebni prije nego što liječnik može preporučiti odgovarajuće liječenje.

Tijelo sadrži dvije kosti klavijature, odmah ispod ramena. Svrha kosti je spajanje škapule na sternum, potonji koji se obično naziva prsni koš. Dislokacija nastaje kada jedna ili obje kosti kostiju izlaze iz utičnice koja ga drži na mjestu. Sportski ozljedi najčešći su uzroci poremećaja, iako druge nesreće kao što su pada automobila mogu imati isti utjecaj.

Simptomi dislokacije klavikula mogu biti vrlo bolni, pogotovo ako dislokacija uključuje frakturu kostiju ili kidanje mišića / tetive. Osim boli, pojedinac može doživjeti smanjenu sposobnost pomicanja ruku i vrata. Dislokacija također može biti naznačena fizičkom deformacijom gdje klavikula nije na mjestu.

Kako je dislokacija klavikula uobičajena ozljeda, liječnici su ga klasificirali u šest vrsta, ovisno o ozbiljnosti ozljede. Ozljeda tipa 1 je najmanje teška, i iako dolazi do dislokacije, kost ostaje netaknuta i nema oštećenja okolnog mišićnog tkiva i tetiva. Kako se ozbiljnost ozljede povećava, liječnik ga klasificira kao dvije do šest. Vrste od jedne do tri zahtijevaju imobilizaciju kao što je remen kao što kljunula iscjeljuje. Vrste od četiri do šest općenito zahtijevaju korektivnu operaciju.

Razvrstavanje dislokacije klavikula zahtijeva i x-zrake i fizički pregled. Analizom ovih informacija liječnik može utvrditi koja je vrsta dislokacije prisutna. Liječnik će proći kroz rezultate i razgovarati s pacijentima o mogućnostima liječenja. Bilo koji pacijent koji zahtijeva operaciju može morati čekati nekoliko dana prije operacije. Liječnik može propisati lijekove protiv bolova kako bi pacijent ostao udoban sve do datuma kirurškog zahvata.

Kirurgija za ispravljanje dislokacije klavikula je minimalno invazivna. U određenim slučajevima kirurzi mogu koristiti arthroscopic surgery. Arthroscopic kirurgija koristi vrlo malo rezanja i smanjuje vrijeme oporavka. Bez obzira na tehniku ​​koju kirurg koristi, vrijeme oporavka je najmanje osam tjedana. Fizička terapija je dio svakog oporavka. Pacijenti općenito preuzimaju raspon pokreta koji su imali prije dislokacije.