Što je benigna hipertenzija?

Benigna hipertenzija je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje oblika visokog krvnog tlaka koji se može razviti polagano i ne može uzrokovati primjetne simptome već niz godina. Zbog sporog napredovanja ove bolesti, teško je dijagnosticirati i može uzrokovati postupno oštećenje različitih organa u tijelu. Blagi simptomi, kao što su glavobolja ili mučnina, mogu biti prisutni prije nego što se dijagnoza ovog stanja, ali ti se simptomi često objašnjavaju kao da imaju neki drugi uzrok. Jednom kad se dijagnosticira benigna hipertenzija, liječenje se obično sastoji od kombinacije prehrambenih promjena, modifikacije životnog stila i možda uporabe lijekova na recept.

Zbog težine u dijagnozi benigne hipertenzije, prevencija je najbolji put akcije. Smetnje zdrave prehrane i održavanje idealne težine kritični su u sprječavanju visokog krvnog tlaka. Općenito se preporučuje umjereni program vježbanja za one koji su dovoljno zdravi za vježbanje. Pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola treba izbjegavati kod onih kojima postoji rizik od razvoja benigne hipertenzije. Redovni posjet liječnika također može pomoći u otkrivanju bilo kakvih obrazaca povećanja razine krvnog tlaka kako bi lijekovi mogli biti propisani prije nego što se ozbiljna oštećenja javljaju u srcu ili drugim organima tijela.

Oni s obiteljskom poviješću visokog krvnog tlaka trebaju biti posebno vrijedni za održavanje zdravog krvnog tlaka. Pacijenti s određenim medicinskim uvjetima, poput bolesti bubrega, mogu biti propisani lijekovi koji imaju za cilj reguliranje krvnog tlaka, čak i ako se benigna hipertenzija ne dijagnosticira. Obično se preporučuje da se zdrava osoba provjerava razinu krvnog tlaka najmanje jednom godišnje.

Na kraju, dobroćudna hipertenzija gotovo uvijek dovodi do stanja poznatog kao maligna hipertenzija. To znači da krvni tlak postaje znatno visok, a oštećenja organa mogu postati očigledna. Kada se to dogodi, lijekovi na recept mogu se dati uz preporučene prehrambene i životne promjene. U nekim slučajevima, ti lijekovi mogu biti prekinuti nakon što pacijent usvoji zdraviji način života. U drugim situacijama, ti lijekovi moraju biti uzeti za život pacijenta.

Glavne opasnosti visokog krvnog tlaka su povećani rizici od srčanog udara ili moždanog udara. Oba ova stanja mogu biti potencijalno smrtonosna i često se mogu potpuno spriječiti. Jednostavno putovanje liječniku može pomoći pri procjeni individualnih rizika razvoja benigne hipertenzije, a plan liječenja može se izraditi na temelju individualnih potreba.