Što je hidroksiprolin?

Hidroksiprolin (HYP) je ne-esencijalna amino kiselina koja je izvedena iz druge aminokiseline, prolina. Stvorena je interakcijom askorbinske kiseline, također poznatima kao vitamin C i prolin. To uzrokuje da se hidroksilna skupina, koja je vezana molekula kisika i vodika, veže na ugljikov atom prolinske kiseline, mijenjajući ga u hidroksiprolin.

1902, ova aminokiselina je izolirana u želatini. To je proteinogena aminokiselina, što znači da je jedna od 22 aminokiseline koja je sastavni dio proteina ljudskog tijela, a također je dio standardnog ljudskog genetskog koda. Proizvodnja hidroksiprolina odvija se u gastrointestinalnom traktu.

Bez vitamina C, proizvodnja ove amino kiseline je nemoguća. Ovo je ozbiljan problem, kao bez nje, tijelo ne može proizvoditi svoj najvažniji strukturni protein, kolagen. I prolin i hidroksiprolin su neophodni za formiranje ove ključne supstance, a nedostatak bilo kojeg od njih može dovesti do ozbiljne nestabilnosti kolagena u tijelu.

Nedostatak ove aminokiseline često je jedan od prvih vidljivih znakova skorbuta. Krajnji uzrok skorbuta je premalo vitamina C, ali to se prvo očituje kao nedostatak kolagena zbog slabe proizvodnje hidroksiprolina. Bez nje, svaki kolagen u tijelu postaje nestabilan i često je protjeran u urinu. Nedostatak proteina kolagena uzrokuje lako podmazivanje kože, kvarovi vezivnog tkiva i moguće unutarnje krvarenje. Ostala pitanja uzrokovana ograničenim količinama ove aminokiseline uključuju gubitak kose i odstranjivanje desni.

Osim kolagena, jedini proteinski sisavac koji je stvoren pomoću hidroksiprolina je elastin. Kao što njegov naziv implicira, ovaj protein ima elastične osobine i odgovoran je za dopuštanje kože da zadrži svoj oblik. Također se pohranjuju, kod sisavaca, na mjestima na tijelu gdje se prenosi velika količina mase ili gdje postoje velike prijenose mehaničke energije. To omogućuje tijelu da izdrži kretanje i pritisak bez značajne deformacije. Nedostatak ovog proteina čini teže stvaranje proteina, ali rezultati nisu tako dramatični ili neposredni kao kad se kolagen ne proizvodi.

Nema potrebe za ljudima da imaju izvor prehrane za ovu aminokiselinu. Njegov prethodnik, prolin, također je ne-esencijalna aminokiselina i proizvodi se u tijelu. Vitamin C, međutim, bitan je nutrijent za ljudsko tijelo i mora ga se konzumirati – najčešće iz voća i povrća – kako bi tijelo ispravno funkcioniralo.